Το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο είναι σε ελληνικό νησί

Αν και το πιο φημισμένο ναυάγιο της Ελλάδας το οποίο πλέον αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο είναι αυτό της Ζακύνθου, με την γνωστή απομονωμένη παραλία, όμως δεν είναι όμως το μοναδικό. Η ιστορία θέλει το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο να βρίσκεται σε ελληνικό νησί αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. 

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού ανάμεσα στην Ύδρα και την Ερμιόνη βρίσκεται το μικρό νησί στο οποίο αναφερόμαστε το οποίο σήμερα ονομάζεται Δοκός, άγνωτο για τον κόσμο το οποίο έχει στρατηγική θέση, η οποία με βάση τους ερευνητές και τους ιστορικούς δεν παρέμεινε ανεκμετάλλευτη στην αρχαιότητα. Το νησί κατοικήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν και ευρήματα το απέδειξαν αργότερα.

Το πιο σημαντικό όμως ανακαλύφθηκε το 1975, όταν ένας σπουδαίος και πρωτοπόρος ερευνητής βυθών, ο Peter Throckmorton κατά τη διάρκεια της έρευνάς του στην περιοχή κατάφερε και εντόπισε μια μεγάλη συγκέντρωση σπασμένης κεραμικής μάζας στο βυθό της νήσου Δοκού. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε βάθος 15-30 μέτρων, πράγμα δύσκολο για τα δεδομένα και τα μέσα της εποχής. Του κίνησε, ωστόσο, πολύ την περιέργεια και κατάλαβε ότι βρίσκεται μπροστά σε έναν σπάνιο θησαυρό και γι’ αυτό επέστρεψε στο σημείο μαζί με τον αρχαιολόγο Γιώργο Παπαθανασόπουλο. Τότε ξεκίνησε η προσπάθεια χρονολόγησης των ευρημάτων στο βυθό.

Η ανακάλυψη του ναυαγίου

Τα ευρήματα αποδείχτηκαν ιστορικός θησαυρός μιας και τα κεραμικά που εντόπισε ο Throckmorton ανήκαν στην περίοδο της πρωτοελλαδικής εποχής. Πρακτικά και μετά από εκτεταμένη και δύσκολη έρευνα η οποία μάλιστα διήρκησε περισσότερα από τρία χρόνια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου, το οποίο χρονολογείται στα 2200 π.Χ. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν κεραμικά μαγειρικά σκεύη, λυχνάρια, εργαλεία και το πιο σημαντικό… δύο λίθινες άγκυρες. Θεωρείται, δε, ότι το πλοίο έπεσε σε τρικυμία στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την κατοικημένη τότε Δοκό που ονομαζόταν στην αρχαιότητα Απεροπία και δεν τα κατάφερε. 

Σήμερα, μπορείς με ένα σκάφος να βρεθείς στα παραλία της Δοκού, εκεί που βρέθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο της αρχαιότητας με ένα σκάφος και να απολαύσεις τα κρυστάλλινα νερά και την απόλυτη ηρεμία που σου προσφέρει η νησίδα και η θάλασσα.

Η  Δοκός είναι μικρό νησί του Αργοσαρωνικού, που βρίσκεται απέναντι από την Ερμιόνη, στο στενό ανάμεσα Ύδρας, Ερμιόνης και Σπετσών.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Απεροπία, λόγω της άπειρης θέας που της προσφέρει η στρατηγική της θέση, με αυτό το όνομα αναφέρεται και από τον Παυσανία. Το Δοκός, το απέκτησε κατά την Βυζαντινή περίοδο.

Πρόκειται για ένα ορεινό, βραχώδες νησί με μέγιστο υψόμετρο 308 μέτρα και ανέκαθεν αποτελούσε ένα καλά κρυμμένο στρατηγικό σημείο. Στην ανατολική του πλευρά υπάρχουν τα ερείπια ενός μεγάλου βυζαντινού-ενετικού κάστρου. Στα χρόνια της επανάστασης του 1821 χρησιμοποιήθηκε από τον στόλο της Ύδρας σαν χειμερινό αγκυροβόλιο.Σχεδόν σε όλη την έκταση του υπάρχουν ελαιόδεντρα. Η Δοκός στην απογραφή του 2011 βρέθηκε να έχει 18 κατοίκους.

Με πληροφορίες από το Exploring Greece και το διαδίκτυο