Εκλογές τον Μάιο – Πιθανή η αυτοδυναμία και η αιχμή για Ανδρουλάκη

Πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών είναι η 21η και η 28η Μαΐου, άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξη που έδωσε στον Alpha και τους  «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δε θα γίνουν οι εκλογές τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο όπως ακούγεται.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά αισιόδοξος για να επιτύχει η ΝΔ να επιτύχει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, επισημαίνοντας «Μπορώ  να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού».

Εισπράττω το θυμό των ψηφοφόρων για το δυστύχημα στα Τέμπη «η εκτίμηση είναι ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να επανασυσπειρώσει την εκλογική του βάση, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όσοι μετακινούνται από τη ΝΔ δεν πηγαίνουν σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά στη δεξαμενή των αναποφάσιστων». Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της έρευνας της GPO που δημοσιεύτηκε χθες στο STAR με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 30,2%, με κέρδη 0,7 της μονάδας σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, που δημοσιοποιήθηκε από  τα «Παραπολιτικά» στις 11 Μαρτίου. Ο  ΣΥΡΙΖΑ έπεται με 26,1% , με κέρδη 0,5 μονάδες  και ακολουθεί σταθερό το ΠΑΣΟΚ στο 9,2%.

Σχετικά με το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» από την κάλπη της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός είπε «αυτοί που την υπερασπίζονται θα πρέπει να «καθίσουν και να τα βρουν πριν από τις εκλογές, όχι μετά». Σύμφωνα με την δική του ανάλυση «η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού. Ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος. Αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους».

Επίσης τόνισε «πρέπει να έχουμε αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχω αποδείξει και αρκεί να δείτε τη σύνθεση της κυβέρνησής μου σήμερα, ότι έχω ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχήμα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. Προσπάθησα πραγματικά να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Δυσαρεστώντας πολύ συχνά την παράταξή μου και στελέχη τα οποία περίμεναν να γίνουν υπουργοί».

Αυτόνομο υπ. Μεταφορών ;

Αποκάλυψε, επίσης «μία από τις σκέψεις που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν πρέπει να ξανά-δημιουργήσουμε ένα αυτόνομο Υπουργείο Μεταφορών και να σπάσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στα δύο. Είναι κάτι το οποίο σαφέστατα και το σκέφτομαι και το εξετάζουμε», υπογράμμισε.