Σχολικά κυλικεία, ένας κλάδος στα αζήτητα: Κόβουν το ρεύμα σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αβοήθητοι και ξεχασμένοι βρίσκονται εδώ και 13 μήνες οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων λόγω της κατάστασης του covid 19 και των ανύπαρκτων μέτρων της κυβέρνησης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια και ενώ δεν εργάζονται και ούτε παίρνουν κάποιο επίδομα καλούνται να πληρώσουν τα πάντα. Συνολικά πρόκειται για 8.500 οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας που εκτός από τον αγώνα τους για επιβίωση γέμισαν χρέη….

Από την επιτροπή αγώνα μισθωτών σχολικών κυλικείων κ. Μυρτώ Δεμίρη, δήλωσε στο all.gr : «Η ΔΕΗ εν μέσω πανδημίας  Covid – 19 προχωράει με αμείωτη ένταση σε διακοπές

συνδέσεων φτωχών και ανέργων λαϊκών νοικοκυριών. Των συναδέλφων μας. Των συνανθρώπων μας.

Κυλικειάρχης με σύζυγο σε 10μηνη αναστολή εργασίας, με 2 παιδιά σε τηλεκπαίδευση υπέστη διακοπή ρεύματος.

Κυλικειάρχης  μονογονέας με ένα παιδί σε τηλεκπαίδευση, υπέστη διακοπή ρεύματος.

Κυλικειάρχης πολύτεκνος, με όλα τα παιδιά σε τηλεκπαίδευση,  με απασχόληση στο κυλικείο και οι δύο γονείς, υπέστη διακοπή ρεύματος.

Κυλικειάρχης μονογονέας με 2 παιδιά σε τηλεκπαίδευση, υπέστη διακοπή ρεύματος.

   Από την «εισπρακτική- νομική» εταιρία της ΔΕΗ, απαιτείται άμεσα το 40% της οφειλής, ώστε να συνδεθεί το ρεύμα.

Δεν δέχονται καμία αιτιολογία, ώστε να μην διακοπεί. Θεωρούν αυτονόητο, ακόμη και αν είσαι σε αναστολή 13 μήνες, να καταβάλεις τα ποσά που σου αναλογούν. Θεωρούν το ρεύμα, ακριβό εμπόρευμα και όχι βασικό αγαθό! Θεωρείται η ανθρώπινη και αξιοπρεπής καθημερινότητα, είδος πολυτελείας πλέον…

Είναι αδιανόητο εν έτη 2021, σε μια Ελλάδα που πανηγυρίζει για το ένδοξο παρελθόν της, να καταδικάζει στο σκοτάδι τα παιδιά της !!!

   Η κυβέρνηση των αρίστων, αφήνει εκτός εκπαίδευσης,  στο σκοτάδι και το κρύο οικογένειες. Έχουν εξαιρεθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή, το 80% των κυλικειαρχών. Οι μόνιμες οικονομικές υποχρεώσεις, γιγαντώνουν το βάρος των καιρών. Οι δήμοι απειλούν με πλειστηριασμούς. Οι τράπεζες απαιτούν… Ενοίκια, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, ΕΦΚΑ, τηλεφωνία, κόβονται επιδόματα, απορρίπτονται αιτήσεις, διακόπτονται διακανονισμοί, διατροφή, ένδυση, υπόδηση, φαρμακευτικές αγωγές , μόρφωση… Χρέη από παντού. Υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα! Ενώ στερηθήκαμε  το δικαίωμα στην εργασία και στο μεροκάματο , έχουμε όλες τις υποχρεώσεις προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, κατέληξε.».

Υπενθυμίζεται ότι τα κυλικεία παραμένουν είτε κλειστά, είτε δουλεύουν ευκαιριακά για ημέρες από τις 11 Μαρτίου του 2020.

Μοναδική ουσιαστική βοήθεια, ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία δόθηκε για τους πρώτους 4 μήνες των μέτρων και αφορά το 2020, με συνολικό ποσό τις 2168 ευρώ. Από εκεί και πλέον, μοναδική οικονομική βοήθεια, ήταν το κρατικό δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο είχε τέτοιες παραμέτρους, ώστε να απορρίπτεται , με επίσημα στοιχεία , το 80% του κλάδου. Ενδεικτικά την 4η δόση πήραν μόνο 1813 κυλικειάρχες από τους 8.500 και την 5η δόση μόνο οι 1738, σε όλη την Ελλάδα. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 , δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, αλλά ο αντίκτυπος βάσει της σελίδας του κλάδου στο διαδίκτυο, δείχνει ότι οι απορριφθέντες αγγίζουν έως και το 90% του κλάδου.