Είμαι Έλληνας, αλλά: Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’

Γόνος Βασιλικής Ελληνικής και Δανέζικης οικογένειας, στην πραγματικότητα ποτέ δε μάθαμε την εθνικότητά του.

Στο παρελθόν είχε δηλώσει «Είμαι Δανός» στους δημοσιογράφους, κάτι που ήταν αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς πως η χώρα που γεννήθηκε είχε συνδεθεί με τον ξεριζωμό και τη διάλυση της οικογένειάς του.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921 και άφησε την τελευταία του αναπνοή στο Κάστρο του Ουίνδσορ, στις 9 Απριλίου 2021.

Ήταν ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Με σπουδές στα καλύτερα Ναυτικά κολέγια της Ευρώπης ξεκίνησε μια επιτυχημένη στρατιωτική καριέρα στη διάρκεια της οποίας συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας του Ταινάρου, βρισκόταν στον έλεγχο των προβολέων του θωρηκτού. Για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις αυτές τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό.

Η γνωριμία με την Ελισάβετ

Το 1939, ο Γεώργιος ΣΤ΄ και η σύζυγός του Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια, τότε η βασίλισσα και ο θείος του Φιλίππου, Λουδοβίκος, ζήτησαν από εκείνον να συνοδεύσει τις δύο κόρες του βασιλιά, την Ελισάβετ και την Μαργαρίτα, οι οποίες ήταν μακρινές ξαδέλφες του. Η Ελισάβετ δεκατριών ετών τότε ερωτεύθηκε τον Φίλιππο και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του. Τελικά, το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από το Γεώργιο προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του. Ο βασιλιάς ενέκρινε το αίτημα υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι τα εικοστά γενέθλια της Ελισάβετ.

Παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Στο γάμο δεν προσκλήθηκαν συγγενείς του Φιλίππου από τη Γερμανία, όπως οι τρεις εν ζωή αδελφές του, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο. Μετά το γάμο, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Κλάρενς Χάουζ και ο Φίλιππος επέστρεψε στα στρατιωτικά του καθήκοντα..

Με την Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο στις 14 Νοεμβρίου 1948, την Άννα στις 15 Αυγούστου 1950, τον Ανδρέα στις 19 Φεβρουαρίου 1960, τον Εδουάρδο στις 10 Μαρτίου 1964.

Ο Φίλιππος ήταν προστάτης σε περίπου 800 οργανώσεις που αφορούν το περιβάλλον, τη βιομηχανία, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση. Τα έτη 1961 ως 1982 υπηρέτησε ως επικεφαλής του βρετανικού τμήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, ενώ την περίοδο 1981 ως 1996 ήταν ο διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης.

Η Μικρασιατική Καταστροφή για την Ελλάδα πάντα θα είναι πάντα μία «ανοιχτή πληγή» που άλλαξε το χάρτη και την ιστορία. Μία ιστορία που «πονάει και σε ένα τόσο «εύθραυστο» ζήτημα, τα πεπραγμένα του Πρίγκιπα Ανδρέα δεν ήταν δυνατόν να μην «αγγίξουν» τα παιδιά του.

{……………τότε, ο Αναστάσιος Παπούλας  που έχει σκοπό να αιφνιδιάσει τον κεμαλικό στρατό, διατάζει τον Ανδρέα να μετακινήσει το στράτευμά του προς τα βάθη της Μικράς Ασίας, ωστόσο ο Πρίγκιπας θεωρώντας πως δεν υπάρχει λόγος δεν υπακούει στη διαταγή, αφήνει το Β’ Σώμα σε πλήρη αδράνεια για 12 ημέρες και αποφασίζει έρθει στην Ελλάδα αφήνοντας ακάλυπτο το Α’ Σώμα, με την επιχείρηση να έχει ολέθρια αποτελέσματα…………….}

Ο Ανδρέας επιστρέφει στην Ελλάδα πριν το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας καθώς αντικαθίσταται από τον αντιστράτηγο Τρικούπη, ωστόσο η απειθαρχία του στο πεδίο της μάχης είναι αυτή που θα αλλάξει για πάντα το τοπίο για εκείνον και την οικογένειά του στην Ελλάδα.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την επανάσταση του Πλαστήρα και η καταδίκη του ως εκ των υπαίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι απόηχοι μιας εκ των πλέον μαύρων στιγμών στην ελληνική ιστορία, ακόμα και αν κατάφερε να γλιτώσει τον τουφεκισμό, με την ποινή να είναι η εξορία για εκείνον και την οικογένειά του. Ο Φίλιππος θα μεγάλωνε ουσιαστικά χωρίς γονείς, κάτι το οποίο κουβάλησε μέσα του για όλη του τη ζωή απέναντι στη γενέτειρά του Ελλάδα, στην οποία και χρέωσε την διάλυση της οικογένειάς του.