1500 έτη φωτός η πιο μικρή και κοντινή μαύρη τρύπα στη Γη…

«Μονόκερως» και σε απόσταση 1500 έτη φωτός από τη Γη μας

Την πιο κοντινή μέχρι τώρα στη Γη «μαύρη τρύπα» ανακάλυψαν οι επιστήμονες η οποία βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας μόλις 1500 έτη φωτός και έχει σχεδόν τριπλάσια μάζα από τον Ήλιο. Γύρω της βρίσκεται ένας ερυθρός γιγάντιος αστέρας, σε ένα σύστημα με την ονομασία V723 Mon και παρά το μικρό μέγεθός της, ασκεί αρκετή βαρυτική επίδραση στο άστρο που τη συνοδεύει ,ώστε να του παραμορφώνει το σχήμα του από σφαιρικό σε επίμηκες.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσαν οι ερευνητές στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας η μαύρη τρύπα ονομάστηκε «Μονόκερω» επειδή έχει πολύ μικρό μέγεθος και είναι κοντά στη Γη. Είναι η μικρότερη γνωστή και πιο κοντινή στο ηλιακό μας σύστημα.

Μια μαύρη τρύπα με μάζα μόνο τρεις ήλιους αποτελεί μεγάλη έκπληξη, για την επιστημονική κοινότητα, δήλωσε ο καθηγητής Αστρονομίας Κρις Στάνεκ στο Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες μαύρες τρύπες, όπως αυτή στο κέντρο του γαλαξία μας, σε απόσταση από τη Γη 26.000 ετών φωτός, η οποία έχει μάζα όσο τέσσερα εκατομμύρια ήλιοι !!!

Οι μαύρες τρύπες, από τις οποίες δεν μπορεί να δραπετεύσει ούτε το φως, σχηματίζονται όταν τα άστρα πεθαίνουν και ο πυρήνας τους καταρρέει από πλευράς βαρύτητας.

Μέχρι στιγμής, οι αστρονόμοι είχαν βρει σε έναν άλλον γαλαξία μία μόνο μικρότερη μαύρη τρύπα, με 2,6 ηλιακές μάζες.