Λόφος Σέγγιο, ή Φιλοπάππου, που είναι πιο γνωστός !

Λόφος Φιλοπάππου στο πέρασμα των αιώνων…

Φιλοπάππου και Κουκάκι

Ο λόφος Φιλοπάππου ή λόφος Μουσών ή λόφος Σέγγιο είναι λόφος της  Αθήνας που βρίσκεται νοτιοδυτικά, από την Ακρόπολη. Συνδέεται με τους παρακείμενους λόφους του Αστεροσκοπείου δηλ το λόφο των Νυμφών και το λόφο της Πνύκας. Στην κορυφή του υπάρχει το μνημείο Φιλοπάππου που έστησε ο ύπατος Φιλόπαππος κατά την Ρωμαϊκή περίοδο και έδωσε το όνομά του στον λόφο.

Γύρω από τον λόφο Φιλοπάππου βρίσκεται η ομώνυμη συνοικία καθώς και οι συνοικίες Κουκάκι, Ασύρματος, Πετράλωνα και Ακρόπολη. Στην νότια πλευρά του λόφου υπάρχει επίσης το θέατρο Δώρα Στράτου.

Η παλαιότερη ονομασία ήταν «λόφος Σέγγιο» που χρονολογείται από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Η ετυμολογία προέρχεται από την ιταλική λέξη segno = σινιάλο, σήμα, ίσως επειδή επί φραγκοκρατίας υπήρχε στη νότια προβολή της κορυφής του λόφου είδος σηματογραφικού σταθμού που λάμβανε και μετέδιδε σήματα και πληροφορίες με άλλους πύργους παρατηρητήρια, από τα νησιά του Σαρωνικού που αφορούσαν κυρίως πειρατικά πλοία.

Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους λόφους στην Αθήνα για περπάτημα, για χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, για τρέξιμο και επαφή στη φύση…

Το μνημείο Φιλοπάππου

Όσο κι αν λέμε πως ξέρουμε καλά κάποια μέρη, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δε γνωρίζουμε. Άλλωστε θα ήταν πολύ μονότονο να τα ξέραμε όλα.

Ελάτε λοιπόν να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα για τον αγαπημένο λόφο μικρών και μεγάλων που αν και λέγεται λόφος του Φιλοπάππου στην πραγματικότητα λίγοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για τρεις λόφους.

Αυτός λοιπόν ο λόφος με το μνημείο του Φιλοπάππου λέγεται επίσημα και λόφος των Μουσών. Ο δεύτερος είναι του Αστεροσκοπείου και ονομάζεται λόφος των Νυμφών. Και τέλος υπάρχει και ο λόφος της Πνύκας.

Ο Φιλόπαππος ήταν εγγονός του τελευταίου βασιλιά της Κομμαγηνής στη σημερινή Συρία και όταν το βασίλειο του παππού του ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο Φιλόπαππος έφτασε στην Αθήνα καθώς ήταν και εκείνη πόλη της αυτοκρατορίας

Φωτο: Dimitrios Brousovana…

Στο λόφο του Φιλοπάππου υπάρχουν τα Κιμώνεια Μνήματα τα οποία βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη. Πρόκειται για τάφους λαξευμένους στον βράχο και οι οποίοι συνοδεύονται από το θρύλο που λέει ότι εκεί είναι θαμμένοι ο Κίμωνας και ο Θουκυδίδης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, αναφέρει ότι  ο τάφος είναι του 3ου αιώνα μ.Χ. και ανήκει σε κάποιον παγκοσμίως άγνωστο Σωσιμιανό.

Όσο για το Αστεροσκοπείο αξίζει να πούμε ότι πίσω από την κατασκευή του είναι ένας από τους δύο αρχιτέκτονες της περίφημης Αθηναϊκής Τριλογίας,

του Θεόφιλου Χάνσεν και είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος σχεδίασε την Ακαδημία και την Εθνική Βιβλιοθήκη.