5/6 Ημέρα Περιβάλλοντος: Η Γη μας υποφέρει

5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος : Το πρόβλημα που ενώνει τον πλανήτη 

Στο σύγχρονο κόσμο, ο μεγάλος κατακτητής άνθρωπος, παρουσιάζεται ως το χειρότερο εγωιστικό και αδίστακτο θηρίο κι αυτό γιατί τα βασικά του κίνητρα πηγάζουν από την υπέρμετρη πλεονεξία και την τάση του για άνεση, ευκολία και εξουσία. Στην προσπάθειά του λοιπόν για να αποκομίσει κέρδη και να νιώσει ακόμη πιο ισχυρός διαπράττει εδώ και δεκαετίες οικολογικά εγκλήματα που του προσφέρουν χρήμα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις του. 

Από το 1972 που ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τα Ηνωμένα Έθνη στη Στοκχόλμη, πέρασαν ήδη 49 χρόνια και σήμερα φτάσαμε στο 2021 με τον πλανήτη να είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Σαν να μην πέρασε δηλαδή ούτε μία ημέρα από όλα όσα συζητήθηκαν και προτάθηκαν ως λύσεις από τότε και τα επόμενα χρόνια, καθώς το πρόβλημα όχι μόνο υφίσταται, αλλά διαρκώς διογκώνεται.                                                                              

Το περιβάλλον είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα, ηλικίες, θρησκείες, πολιτικά κόμματα και έθνη. Είναι θα έλεγα το πρόβλημα που ενώνει τον πλανήτη, τη Γη μας, στην οποία κατοικούμε και δυστυχώς έχει κακοποιηθεί τόσο πολύ και θυσιαστεί στο βωμό του χρήματος.      

Ορόσημο η βιομηχανική επανάσταση

Σημεία του πλανήτη με μεγάλη μόλυνση (pics) | Patras EventsΠρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αναφέρει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει τον πλανήτη στην υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 12.000 ετών, τότε που ολοκληρώθηκε η περίοδος των παγετών και σήμανε την έναρξη της Ολόκαινης περιόδου. Εκτιμήσεις των θερμοκρασιών από απολιθώματα φανερώνουν κορύφωση της θερμοκρασίας πριν από περίπου 6.000 έτη, γύρω στο 4.000 π.Χ, ακολουθούμενη από ψύχρανση έως την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης που αύξησε κατακόρυφα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ανθρώπινες «δημιουργίες» από τη μια εξασφαλίζουν ανέσεις στον άνθρωπο και από την άλλη αποτελούν εστίες μόλυνσης για το περιβάλλον αλλά και η έντονη και συνεχόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα από αέρα, ξηρά και θάλασσα, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή.                                                                                                                    

Φαινόμενα όπως αυτό του θερμοκηπίου, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης των υδάτων, της διαχείρησης των αποβλήτων, της καταστροφής των δασών καθώς και της μείωσης της βιοποικιλότητας δε δημιουργήθηκαν χθες και προχθές, είναι χρόνια και αποτελούν τα πιο βασικά «ανθρώπινα τερατουργήματα» που καλείται ο δημιουργός τους τώρα να επιλύσει… 

Η ζωή στον πλανήτη είναι ένας κύκλος μολύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα που πίνουμε νερό…                                          

Μολύνουμε τη θάλασσα που κολυμπάμε και τρώμε τα ψάρια της…  Καίμε τα δάση και φτιάχνουμε σπίτια τα οποία παρασύρονται από πλημμύρες. Αυξάνουμε το διοξείδιο της ατμόσφαιρας με εργοστάσια και κάθε είδους μηχανή και  ανεβαίνει η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και λιώνουν οι πάγοι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν πολλές παραθαλάσσιες περιοχές από την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης…

Και μέσα σε όλη τη ρυπογόνα κατάσταση ευδοκιμούν και αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το καμπανάκι της φύσης πριν από την ολική καταστροφή.                                             

Τα περιθώρια στενεύουν, η μόλυνση κυριαρχεί και ενώ μιλάμε για πράσινες λύσεις, πράσινες πόλεις και πράσινο πλανήτη, συνεχίζουμε να τον βυθίζουμε στο γκρίζο και τη θλίψη…

Από τη Νάντια Μανιάτη