Το φθινόπωρο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Τα προνόμια των εμβολιασμένων και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από το φθινόπωρο

Το Δίλημμα του Μητσοτάκη | in.grΕίναι γεγονός, οι εμβολιασμένοι θα έχουν προνόμια όπως ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και σε εκδηλώσεις, κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επισήμως από κυβερνητικής πλευράς ότι όλοι οι εμβολιασμένοι θα έχουν μια σειρά «προνομίων», σε σχέση με του υπόλοιπους που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Μάλιστα προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα θεσπιστούν διευκολύνσεις, λέγοντας ότι προτιμά αυτόν τον όρο από ότι προνόμια, για όσους φυσικά ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό.

Όπως όλα δείχνουν πέρα από την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους όπως των εστιατορίων, των καφέ, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να παρακολουθούν πολιτιστικά γεγονότα σε θέατρο και σινεμά, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες σε γήπεδα και κλειστούς χώρους άθλησης και γενικά θα μπορούν να συμμετέχουν όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω του ιού.

Μέσα στο μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια και για τις ηλικίες 18 έως 24 και αμέσως μετά η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση. Οι διευκολύνσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, για τους εμβολιασμένους θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία πολλές δραστηριότητες θα αρχίσουν να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα τόνισε ότι θα θεσπιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και σε όσους εργάζονται σε δομές ηλικιωμένων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας παρόμοιων παρεμβάσεων τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του.».