Ποιους ερωτευόμαστε ;

Οι μηχανισμοί της ερωτικής έλξης.

Αντικείμενο μελέτης και πολλών συζητήσεων αποτελεί και θα συνεχίζει να αποτελεί η έλξη δύο ερωτικών συντρόφων και τί μπορεί να συμβαίνει και να ερωτευόμαστε τη δεδομένη στιγμή.

Ανήκουμε στα άτομα που δεν πιστεύουν ότι ο έρωτας είναι τυφλός ή οτιδήποτε άλλο… Ανήκουμε στα άτομα που πιστεύουν στη χημεία, την ενέργεια και την αλληλεπίδραση των δύο ατόμων από τη στιγμή που θα συναντηθούν οι δρόμοι τους…

Αποτελέσματα ερευνών εδώ και αρκετά χρόνια δείχνουν πως παράγοντες όπως η Χημεία, η Ψυχολογία και διάφορες Κοινωνικές και Πολιτιστικές καταβολές αποτελούν το «τρίπτυχο» που συμβουλεύονται ακόμη και υποσυνείδητα οι άνδρες και οι γυναίκες κάθε φορά που βρίσκονται απέναντι σε νέα γνωριμία…

«Δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες που να δείχνουν γιατί επιθυμούμε κάποιον. Κι αυτό γιατί στο παιχνίδι μπαίνουν από γενετικοί παράγοντες μέχρι και η λεγόμενη συναισθηματική εκπαίδευση» εξηγούν ψυχολόγοι και σεξολόγοι.

Σημαντικό ρόλο παίζει η χημεία

Πάνω από κάθε άλλο παράγοντα η χημεία είναι που μας κάνει να νιώθουμε έλξη για κάποιον. Κι αυτό γιατί δεν σχετίζεται με συμπεράσματα που μπορεί βγάλουμε μετά από μία φιλική κουβέντα, αλλά αντίθετα «ενεργεί» από την πρώτη κιόλας οπτική ή ακουστική επαφή μας με τον υποψήφιο σύντροφο.
Όσο περίεργο κι αν φαντάζει αυτό λένε οι ψυχολόγοι το σώμα ξέρει και δε ρωτά ! 

«Είναι αλήθεια ότι ο χαρακτήρας του εν δυνάμει ερωτικού συντρόφου μας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Από τη στιγμή, όμως, που θα υπάρξει οπτική επαφή, καθοριστικότερο ρόλο παίζει η τεστοστερόνη.

«Γλώσσα των προσωπικών στιγμών»

Οι ειδικοί μελέτησαν τη λεγόμενη «γλώσσα των προσωπικών μας στιγμών», καταλήγοντας, μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι όταν είμαστε ερωτευμένοι εκκρίνουμε μία ουσία που ονομάζεται οξυτοκίνη. Η ορμόνη αυτή που βοηθά στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού, ενεργεί με ανάλογο τρόπο και στους ερωτευμένους, γι’ αυτό και μερικοί την αποκαλούν «ορμόνη της αγάπης». 

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου η οξυτοκίνη βοηθά στη θεμελίωση μόνιμων δεσμών μεταξύ των ερωτευμένων, καθώς επηρεάζει μεγάλο αριθμό νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, δημιουργώντας δισεκατομμύρια νέα κυκλώματα μεταξύ τους.

«Μυρωδιά- ταυτότητα»

Δηλώνω ερωτευμένη μαζί σου! - Μεταξύ μας

Ένα από τα αρχικά στοιχεία σεξουαλικής έλξης ή απώθησης είναι και η μοναδική «μυρωδιά- ταυτότητα» που αναδύει το σώμα κάθε ανθρώπου, δεδομένου ότι τα οσφρητικά ερεθίσματα επεξεργάζονται από τον εγκέφαλό μας πριν καν ακόμη κωδικοποιηθούν με τη λογική…
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πολλές φορές η επιλογή συντρόφου γίνεται με τη μύτη και τη δύναμη των φερομονών. 

Επιθυμία έχει και νοητικές συνιστώσες

Σπουδαία, είναι η συμβολή της αυτοεκτίμησης και της ισορροπίας που εκπέμπει κάποιος προς τον συνομιλητή του αφού, όσο πιο σίγουροι αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο τείνουν οι άλλοι να μας αποδέχονται ερωτικά.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις προσωπικές μας προτιμήσεις, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν και κάποιες γενικές «νόρμες», βάσει των οποίων, σήμερα, επιλέγουν ερωτικούς συντρόφους οι γυναίκες και οι άνδρες.  

Η ψυχολόγος Aurora García αναφέρει ότι «η γυναίκα παρά την σεξουαλική απελευθέρωσή της τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να επιλέγει τις σχέσεις της με κριτήριο το αν ο άνδρας θα γινόταν καλός πατέρας για τα παιδιά της», ενώ αντίθετα, όπως η ίδια λέει, «ο άνδρας –έστω και υποσυνείδητα- ψάχνει για όμορφες και “υπάκουες” γυναίκες».

Το κοινωνικό προφίλ

ANT1.com.cy | Τεστ: Αξιολόγησε τη σχέση σου και δες πόσο ερωτευμένοι είστε  οι δυο σας!

Τελευταία είναι η παράμετρος που αφορά στο κοινωνικό περιβάλλον και την κουλτούρα που φέρει ο κάθε άνθρωπος. Μόρφωση, συμπεριφορά, κουλτούρα ή ακόμη και η εθνικότητα και η θρησκεία είναι ζητήματα τα οποία επηρεάζουν την κρίση μας, ενώ έναν ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται να παίζει και η μεταβλητή «ηλικία», καθώς μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα στερεότυπά μας γύρω από το τι θεωρούμε ελκυστικό, αλλά να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να κερδίσουμε το αντικείμενο του πόθου μας…