ΠτΔ-Η ιστορία του ανώτατου αξιώματος στη χώρα.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Η ιστορία του ανώτατου αξιώματος στη χώρα.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος άρχοντας του Ελληνικού κράτους, το συναντάμε στη χώρα μας από το 1924 και από το 1975 εκλέγεται από την Βουλή των Ελλήνων με πενταετή θητεία και έχει δικαίωμα επανεκλογής μία μόνο φορά. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1975, όπως τροποποιήθηκε με τις αναθεωρήσεις του 1986, του 2001, του 2008 και του 2019. Τα άρθρα 30-50 του Συντάγματος αναφέρονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιλαμβάνουν τα προσόντα εκλογιμότητας, τον τρόπο εκλογής, τις αρμοδιότητές του και την ευθύνη του έναντι της Πολιτείας.

Οι πρόεδροι της Δημοκρατίας από το '74 - Fpress.gr

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος κι έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, οι οποίες είναι περιορισμένες σε σχέση με αυτές του πρωθυπουργού και των υπουργών. Οι αρμοδιότητές του συρρικνώθηκαν με την αναθεώρηση του 1986 τότε δηλαδή που ο πρωθυπουργός ανέλαβε περισσότερες αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί όποιος είναι Έλληνας πολίτης πριν από 5 τουλάχιστον έτη, έχει από πατέρα ή μητέρα ελληνική καταγωγή, έχει συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας του και έχει τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν. 

Η διαδικασία εκλογής

Όλοι οι Έλληνες Πρόεδροι της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική δηλ. φανερή ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου.


Από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν εκλεγεί από τη Βουλή στο προεδρικό αξίωμα οι :

Μιχαήλ Στασινόπουλος, μετά το δημοψήφισμα του 1974 και την εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας ο Μιχαήλ Στασινόπουλος εξελέγη από τη Βουλή προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, εξελέγη το 1975.

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαδέχτηκε τον Κωνσταντίνο Τσάτσο το 1980 ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. 

Το 1985 Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέχτηκε ο Χρήστος Σαρτζετάκης, στην πιο επεισοδιακή μέχρι σήμερα εκλογή. Η ρήξη της 9ης Μαρτίου και η απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να προτείνει τον Αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος με παράλληλη κατάργηση πολλών «υπερεξουσιών» του Προέδρου, η αποκαθήλωση του Καραμανλή από την Προεδρία και η επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου να τον αντικαταστήσει επίτηδες με τον άνθρωπο που θύμιζε την χειρότερη στιγμή των καραμανλικών κυβερνήσεων (δολοφονία Λαμπράκη) προκάλεσαν πολιτικό σεισμό. 

Μετά την εκλογή Σαρτζετάκη η Νέα Δημοκρατία αμφισβήτησε το δικαίωμα ψήφου του Προέδρου της Βουλής, Ιωάννη Αλευρά, καθώς ασκούσε καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας αναπληρώνοντας τον παραιτηθέντα Καραμανλή και την αξίωσή της υποστήριξαν γνωστοί συνταγματολόγοι όπως ο Αριστόβουλος Μάνεσης.

Αντίθετα, ο καθηγητής Γεώργιος Κασιμάτης και ο νεαρός τότε Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξαν την ερμηνεία του Συντάγματος που τελικά επικράτησε ότι δηλαδή ο Πρόεδρος της Βουλής που αναπληρώνει τη χηρεύουσα θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως βουλευτής κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου. 

Κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986 η μυστική ψηφοφορία αντικαταστάθηκε από ονομαστική.

 Το 1990 το Χρήστο Σαρτζετάκη διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεύτερη φορά, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί στην πέμπτη ψηφοφορία με 153 ψήφους, αφού είχε ήδη πραγματοποιηθεί διάλυση της Βουλής λόγω της αποτυχίας να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τρεις ψηφοφορίες. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποστήριξε τότε τον Ιωάννη Αλευρά, ενώ ο Συνασπισμός τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο.

 Το 1995 και το 2000 πρόεδρος εκλέχτηκε και τις δύο φορές ο Κωστής Στεφανόπουλος. 

 Το Στεφανόπουλο διαδέχτηκε ο Κάρολος Παπούλιας στις 8 Φεβρουαρίου 2005 αλλά και το 2010.

 Το 2014 – 2015 

Το 2015 εκλέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπενθυμίζεται ότι στις 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου του 2014 η Βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έτσι η Ελλάδα οδηγήθηκε σε βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Στις 17 Φεβρουαρίου προτάθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποστηρίχθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. 

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος της  Δημοκρατίας | ΣΚΑΪ

Και το 2020 εκλέχτηκε  η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.