Η κακοποίηση είναι γένους θηλυκού

Η νομοθεσία προστατεύει, αλλά η βία συνεχίζεται – 40% αυξήθηκε η έμφυλη βία στον εγκλεισμό

«Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη χώρα μας αναγνωρίζονται ως εγκλήματα και τιμωρούνται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006».

Φόβος, απειλή, συναισθηματικός εκβιασμός και ο θύτης να είναι συνήθως ένα πολύ αγαπημένο και οικείο πρόσωπο. Όσο για το θύμα, η έλλειψη υποστήριξης, τα συναισθήματα ντροπής και ενοχής, η αβεβαιότητα για το μέλλον κυρίως όταν δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητο και η έλλειψη ενημέρωσης για το τί λογίζεται βία, είναι κάποιοι από τους πιο βασικούς παράγοντες που οδηγούν συχνά στη σιωπή. Μια σιωπή που ευθύνεται για την άχαρη λίστα των δολοφονημένων γυναικών που διαρκώς μεγαλώνει…  Άλλες σε απλή σχέση, άλλες σε γάμο με παιδί ή παιδιά και άλλες τυχαία στο δρόμο.  Ένα σύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα που διογκώθηκε ακόμη περισσότερο με τον υποχρεωτικός εγκλεισμό, καθώς ο θύτης και το θύμα ζούσαν «αναγκαστικά» κλεισμένοι στο ίδιο σπίτι, αυξάνοντας τα ποσοστά έμφυλης βίας σε 40%.…                   

Μαρία, Σούζαν, Ελένη, Καρολάιν, Κορίνα, Γαρυφαλλιά, η Μυρτώ στο αναπηρικό αμαξίδιο και πόσες ακόμη…  

Όλες κυκλοφορούσαν δίπλα μας, ανάμεσά μας, στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο σούπερ μάρκετ, στην εκκλησία, στο καφέ, στην παραλία, παντού…  

                                                                                                                

Γυναίκες που είτε βρέθηκαν τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο, είτε στο δρόμο τους βρέθηκε το λάθος πρόσωπο, ο άντρας που έμελλε να τους στερήσει τη ζωή…

Η βία κατά των γυναικών υπήρχε και εξακολουθεί και παρά τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας αυξάνεται όπως προκύπτει μέσα από τα στατιστικά στοιχεία.

Μια πράξη που υπονομεύει τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας όπως την αξιοπρέπεια, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την ισότητα.

Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά στοιχεία μία στις τρεις γυναίκες έπεσε θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών, μία στις πέντε γυναίκες έχει πέσει θύμα παρενοχλητικής παρακολούθησης, ενώ μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ευθύνεται ο βίαιος χαρακτήρας και όχι τα προβλήματα

Η βίαιη συμπεριφορά δεν οφείλεται σε επαγγελματικές αποτυχίες, σε ψυχικές διαταραχές ή σε εξαρτήσεις από ουσίες και αλκοόλ, συνεπώς γι΄ αυτή τη συμπεριφορά του δράστη ευθύνεται ο βίαιος χαρακτήρας του και μόνο, μια συμπεριφορά που μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το τί επιτρέπει η κάθε γυναίκα.

Ο δράστης κυκλοφορεί ανάμεσά μας και είναι πολλές φορές υπεράνω πάσης υποψίας, όσο για τα θύματα μπορεί να είναι η κάθε γυναίκα ανεξάρτητα από εκπαιδευτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τουλάχιστον μία στις 3 γυναίκες αντιμετωπίζει κάποια στιγμή στη ζωή της σωματική ψυχολογική ή σεξουαλική βία στη χώρα μας.

Γραμμή SOS 15900

Το πανελλαδικό δίκτυο δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας των Φύλων που αποτελείται από 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη υποστηρικτική γραμμή SOS 15900, συνεχίζει να λειτουργεί και ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας  αντιμετώπισε τον αυξημένο αριθμό γυναικών που ζήτησαν βοήθεια. Παράλληλα κατόρθωσε και πέτυχε παράταση στη χρηματοδότηση των Δομών του Δικτύου Γυναικών Θυμάτων Βίας και έτσι θα συνεχιστεί το σπουδαίο έργο που γίνεται για την υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 1.518 γυναίκες που φιλοξενήθηκαν στους ξενώνες φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας από την αρχή της λειτουργίας τους, το 71% αντιμετώπισαν ενδοοικογενειακή βία με δράστη το σύζυγο και το σύντροφο, το 3% έπεσαν θύμα βιασμού, το 3% κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση και το 3% ήταν θύματα τράφικινγκ.

                                                                Από τη Νάντια Μανιάτη