Ένα «διαμάντι» στο Ιόνιο

Μεγανήσι, ένα διαμάντι στο Ιόνιο

Το Μεγανήσι είναι νησί μεταξύ της  Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων Λευκάδας, γι’ αυτό και ονομάζεται Μεγανήσι. Έχει πληθυσμό 1.090 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και ανήκει στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων νήσων.

Αποτελεί δήμο του νομού Λευκάδας, με πληθυσμό 1.092 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Στο νησί υπάρχουν τρία γραφικά χωριά, το Κατωμέρι που αποτελεί την έδρα του δήμου, το Βαθύ και το Σπαρτοχώρι. Στον δήμο Μεγανησίου ανήκει και η γνωστή νησίδα Σκορπιός.

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται μόνο από την πλευρά της Λευκάδας. Για το Μεγανήσι υπάρχουν τακτικά δρομολόγια πλοίου από το Νυδρί, με διάρκεια της διαδρομής γύρω στα 25 λεπτά.

Στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στον καιρό του Στράβωνα το Μεγανήσι ονομαζόταν Τάφος ή Ταφιάς και ανήκε στους λεγόμενους Ταφίους Νήσους, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά μεταξύ Ακαρνανίας και Λευκάδας, όπως ο Κάλαμος, ο Καστός, η Άτοκος και το Αρκούδι.

Κατά την εποχή του χαλκού αποτελούσε κέντρο του πειρατικού λαού των Τηλεβόων, οι οποίοι ονομάζονταν και Ταφίοι από το αρχαίο όνομα του Μεγανησίου και είχαν κυριαρχήσει στη γύρω θάλασσα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου σε αυτή τη θαλάσσια σπηλιά του Μεγανησίου είχε τη μυστική του βάση το υποβρύχιο Παπανικολής.

Πρόκειται για ένα καταπράσινο νησί με  παραλίες που διαθέτουν κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Οι πιο γνωστές είναι το Φανάρι, Aϊ-Γιάννης, Σπήλια, Πασουμάκι, Aθερινός, Φάρος, Eλιά, Λουτρολίμνη και Λιμονάρι. Οι περισσότερες παραλίες δεν είναι οργανωμένες, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας τις ψάθες και τις ομπρέλες σας. Γύρω από το νησί υπάρχουν μικροί κόλποι, ιδανικοί για ξέγνοιαστες στιγμές και απόλυτη ηρεμία.